For noen år siden fikk jeg konstantert at jeg hadde både Laktoseintoleranse og Cøliaki.
I begynnelsen var dette en stor nedtur,men jeg bestemte meg for å se positivt på "problemet".
Jeg gikk virkelig inn for å fokusere på hva jeg KUNNE spise~
ikke det jeg IKKE kunne spise.
Mange av dagligvarekjedene har i dag en go`del matvarer for diverse matallergier.
Om de ikke har det er det bare å mase,
(som jeg gjorde)
De fleste har mulighet til å ta inn spesialmat.
Tine kom i fjor ut med laktosefri melk og matfløte, som er like god på smak som den originale.
Og det finnes også melkefri margarin.
Sjokoladepålegg uten melk er også godt!
:)
Utvalget er stort i forskjellige melblandinger til de som ikke tåler gluten..
Å få cøliaki i voksen alder er en utfordring for smaksløkene!
Men min favoritt endte på denne:
Smaken er mer nøytral enn de andre sortene fra feks toro og semper.
Ferdigbakt brød er det også mange sorter av,min favoritt er luftige ciabatta.
Pasta inneholder også gluten, du får tak i ett utrolig stort utvalg glutenfrie!
Hvem kunne tenke seg til at soya saus og buljong inneholder gluten?
Denne er god på smak og helt uten gluten.
I dag var jeg så heldig å komme over disse fiskenuggetsene eller fiskepinner!
De vanlige er jo rullet i brødrasp, lett å ikke tenke på at det er skummelt for en med cøliaki..
Jeg har fått tak i en fin samling med kokebøker, der jeg finner mange flotte oppskrifter for forskjellige matallergier..
Boken "Glutenfri mat godt og sunt" burde vært obligatorisk å skaffe seg når man får Cøliaki i familien!
Der står veldig mye flott informasjon om hva cøliaki er og hva man står overfor av utfordringer og løsninger for å kunne ha en så normal hverdag som mulig.
Og ikke minst mange gode oppskrifter på alt fra brød,vafler,kaker og julebakst.
ANBEFALES!
Om du har problemer med å få kjøpt spesialmat,
er nettsiden "allergimat.no"
en løsning.
De har et stort utvalg av mat for de med matallergi.
Der kan du bestille den maten du ønsker, og du har pakken mindre enn en uke etter hjemme.
Da må jeg bare si: Å ha matallergi trenger ikke være vanskelig~bare en utfordring.
Så kjekt med litt info - har en svoger med cølliaki...
SvarSlettHIlde
Så flott at du klarte å snu det til noe positivt!!
SvarSlettHAr fått med meg at matforretningene har fått mer av disse varene, og det er jo flott!
Fint at du legger ut dette..selv har jeg akkurat fått vite at jeg har Bekhterev, og det krever nok også spesiell kost..må bare kurses litt først, men har begynt å prøve noe på egenhånd.Aner ikke om det hjelper men;))
Fortsatt fin kveld ønskes;)
Klem
Flotte tips, har ingen av plagene selv men har ei venninne med cøliaki. Har aldri tenkt over at buljong og soya inneholder gluten.
SvarSlettTror jeg skal prøve ciabata neste gang hun kommer, de så gode ut.
ha en fin uke.
klem fra marilyn
Du har visst funnet frem til en hel del mat som funker!
SvarSlettHar jobbet med noen barn som har disse utfordringene, og har lagt merke til at det er stadig mer på markedet.
Og bra er det!
Artig innlegg, lykke til videre i ferden mot noe som pirrer ganen.
Ønsker deg en god natt.
Klem fra Liv
Takk for fine tilbakemeldinger!
SvarSlettAlt av kjøtt,fisk og grønnsaker og frukt tåler jeg..mye godt man kan lage av det :)